Osmo numbers, vissen aan tafel
Wij kennen dit spel al vanaf het begin van Osmo. Ik heb toen een heel pakket aangekocht waar deze in zat. Ondanks dat het er echt leuk uit zag waren mijn jongens voor dit spel nog net iets te klein. En de logica is toch best lastig eigenlijk. Een goede beschrijving was er toen nog niet.
Nu zijn ze wat groter en we hebben de logica.
Osmo maakt leuke educatieve en interactieve spellen. Leren komt samen met plezier waardoor het eigenlijk niet lijkt op leren. Nu we zelf onderwijs geven zoek ik steeds meer van dat soort spellen. Ik wil ze op een leuke manier laten zien dat leren van belang is. Onze 3e vraagt geregeld waarom hij moet leren rekenen of schrijven. Ondanks dat het hem makkelijk af gaat ziet hij het nut er niet van in.
Bij Osmo numbers heb je verschillende landen met zeedieren. Tevens zijn er verschillende niveau's. Het begint met getallen onder de tien. Dan tot vijftien en zo verder. Als daar alle levels van zijn gespeeld krijg je min sommen, keer sommen en delen. Alle zeedieren die je vrij speelt komen in je aquarium te zitten.
Bovenin het scherm liggen/ hangen bollen gevuld met water en een getal. Met de kartonnen kaartjes die je erbij krijgt moet je dan deze getallen vormen. Door samenstellingen te maken van kaartjes "ploppen" de waterbubbels met dit getal. Als je maar 1 bubbel kan laten ploppen valt het water naar beneden. Kun je meer bubbels laten ploppen dan valt er geen water naar beneden. Als je aquarium vol is ben je af. Je wilt dus zo min mogelijk water beneden hebben. Je moet dus ook tactisch spelen om de goede bubbels beneden te krijgen.
Hoe verder je komt hoe moeilijker het word. Niet alleen qua getallen, maar er kan ook ineens een bom liggen of een wervelwind. Dit maakt het weer spannend omdat al de bubbels weer van plek veranderen.
Ik merk dat oefenen met numbers van Osmo helpt met getalbegrip. Ze leren zo in sprongen tellen tellen van 5 of 2. Zo word het toch geautomatiseerd merk ik. Het is echt wel vanaf groep 3 of een goed getal begrip. Onze 4 jarige zou het niet kunnen bijvoorbeeld. Die komt niet veel verder dan tien.
Het is echt een aanrader als je iets zoekt wat educatief en leuk is. We hebben nog veel meer spellen maar die komen nog aan de beurt!
Reactie plaatsen
Reacties